Flygplatssäkerhet

Är Bromma säkrare för VIP-are än Arlanda?

Ett argument för Bromma flygplats fortsatta existens är att Bromma erbjuder god säkerhet för VIP-resenärer. Det hävdas att detta är orsaken till att statsflygplanen är baserade på Bromma.

Detta stämmer inte med fakta. Bromma flygfält är i förhållande till Arlandafältet mycket litet. Flygplan och passagerare kan beskjutas från platser utanför flygplatsområdet.

Bromma flygplats har få alternativa in- och utfarter. Arlanda har ett hundratal polismän tjänstgörande varav ett tiotal dygnet runt. Bromma har för närvarande två polismän tjänstgörande på kontorstid. Officiella utländska statsbesök landar på Arlanda.

Orsaken till att t ex kungen, statsministern och andra regeringsmedlemmar använder Bromma flygfält för sina tjänsteresor måste vara något annat än säkerhetsaspekter.

Passagerarsäkerhet

Med säkerheten för vanliga passagerare är det också illa beställt på Bromma flygplats. Enligt internationella säkerhetsdirektiv ska bagage och passagerare kontrolleras fullständigt eller med vissa stickprovsintervaller i inrikestrafiken för att förhindra attentat och kapningar.

Polismyndigheten, närmare bestämt Polisområde Stockholm nord, har ansvaret för Brommas säkerhetsbevakning men har bl a på grund av polisbrist och dålig ekonomi svårt att leva upp till ansvaret.